Thursday, October 15, 2009

Inilah Pertamanya


Whenever I read friends blog I used to read many post regarding ambition and their current studies. Today when I wake up in the morning I come out with something. Life has to go even though we don’t like it. Life has to be continue even though a lot of obstacle I facing.

This is my first time realizing that I never wrote such thing like ambitious. Does it mean I do not have meaningful ambition? What had happened to me after all brilliant phase? And why must now I realize I have no more fate in what I’m doing now?

OMG. It is so pathetic! I am already doing my first degree for at least 2 year with one more year to go. Today morning I read Cambells (a university biology text book from a friend) and I found it is so interesting! OmG why I can’t find that feeling while reading a Geology text book? Looking to the book itself made me sleepy.

But confusion rise back to my mind. If I don’t like Geology why my result is as same as other whose struggle looking into the books? What is it all mean? Am I still compatible with learning Geology?Arghhh..!! Should I do something that I don’t like with?
Looking into rock like the rock has something wrote on its surface? Mingle with soil like it can fertilize my brain? Reading text book which has a lot of new things to understand. I don’t have a firm basic but been ask to do a review of international journal? It is so sad.

Erm..btw. All this mumbling is not written to gain your sympathy or something. To satisfy myself only.

P/s : kalaulah aku ambil course yg aku suke dulu..erm..sigh

p/s : kalau anda masih belum terlewat utk memilih..pilihla mengikut minat sendiri dan bukan kerana money nye. Or else u'll regret in the midle of the road n the money gone!

Tuesday, October 13, 2009

Mereka

Malam belum larut ini mengingatkan aku padamu.Angin datang menyapa membuatkanku teringat kenangan lalu. Kau dan aku pernah dalam satu. Kau dan aku pernah dalam senada.
Kita tak sama walau hati kata seia.

Kau sahabat ku walau kadang aku keliru. Kau pejuang di mataku walau kadang kataku dahulu menghunusmu. Kau tetap dekat denganku walau jasadmu jauh. Hakikat tetap hakikat.
Tidak pernah kulupa hakikat persahabatan ini.

Persahabatan kita ibarat sebutir gula. Kau dan aku sama sama gula.Tika di tangan ku, kau hanya sama sebutir serbuk jernih. Jika ku jilat kau terasa manis. Kau hilang dari mataku tapi rasamu kekal bersamaku.

Walau ketikanya kau dihurungi semut. Aku tidak rela. Perlukah aku kamu sedang kamu memang sama punyaku? Namun hatiku picis. Kau ku biar pergi walau hatiku pedih.

Kini kau sudah tiada. Jauh benar dari mataku. Ufuk memisahkan kita.
Dulu kini tidak senada. Dulu kini tiada satunya.
Kita berbeda.

Semut kini sudah mati.bersama harapanku yang sudah mati.
kenanganku menginginkan kamu semula. Persis aku tidak upaya.
Kamu tidak mungkin mahuku kembali
Aku hina dalam seksa.
Persahabatan ini tetap ku tinta
Kejap dalam kesuma.

Biar masa mengubah segala
walau maut jadi penawar.
Kerna aku tidak pasti
apakah aku mampu tunggu disini
Agar persahaban ku kini kembali.

p/s : Puitis ini khas utk sahabatku yang satu2 nya kurindui setiap masa.
Namanya biarlah menjadi rahsia. Tapi ak x akan lupa pesanannya.
"tujuh manusia yang akan dilindungi di hari akhirat kelak antaranya
Dua orang pemuda yang berjumpa dan berpisah kerana Allah"

Kisah Bersama Yahudi

Semalam ana(aku) didatangi seorang kawan. Membuka cerita yang jarang bagi seorang mahasiswa seperti ku. Kerana ak betah dengan umpatan. Kini datang cerita pedoman.
Yang membawanya bukan lain. Mereka yang selalu bersama mengayam. Mungkin kerana kali ini lain. Cerita Rab menjadi bualan.

Permulaan kisah membuahkan persoalan. Islam agama yang penuh nilai keharmonian.
Agama yang menuntut kasih saayang. Adakah benar kita harus membenci seorang hanya atas pada nama? Maka persoalan cuba dirungkai. Memang agama Islamku agama suci agama penuh rohani. TEtapi jangan berikan komplikasi dalam pemikiran dan pemahaman. Biar ana perjelaskan.

Yahudi. menyebut namanya sudah membibitkan benci. Dendam umat yang sangat mendalam pada mereka. Yahudi kaum yang x pernah ku jumpa di alam realiti tetapi namanya menari nari di cupingku saban hari. Maka bolehkah aku membenci dia hanya pada nama seorang Yahudi? Jawapannya ak masih kabur memandangkan ilmu yang ada hanya sejentik. Tapi aku cuba berusaha. Teringat kisah suatu ketika dahulu tika aana pernah menimba ilmu.

Yahudi ialah mereka yang lahir dari keturunan bani israil. Menganut agama samawi yakni agama suci dari Ilahi. Diturunkan Allah dengan kitab Talmud. tetapi sedih kerana mereka mmg kaum ingkar. Turunnya agama islam dan Alquran membimbing kita menceritakan pembohongan yahudi ini. Telah Allah janjikan bahawa tiada hidayah bagi kaum terlaknat ini.
Maka jelas Islam tidak boleh berbaik dengan Yahudi.

Berikut ialah artikel yg dipetik dari sebuah blog:

“Hanya orang-orang Yahudi yang manusia, sedangkan orang-orang non Yahudi bukanlah manusia, melainkan binatang.” (Kerithuth 6b hal.78, Jebhammoth 61a)

“Orang-orang non-Yahudi diciptakan sebagai budak untuk melayani orang-orang Yahudi.” (Midrasch Talpioth 225)

“Angka kelahiran orang-orang non-Yahudi harus ditekan sekecil mungkin.” (Zohar II, 4b)

“Orang-orang non-Yahudi harus dijauhi, bahkan lebih daripada babi yang sakit.” (Orach Chaiim 57, 6a)

“Tuhan (Yahweh) tidak pernah marah kepada orang-orang Yahudi, melainkan hanya (marah) kepada orang-orang non-Yahudi.” (Talmud IV/8/4a)

“Di mana saja mereka (orang-orang Yahudi) datang, mereka akan menjadi pangeran raja-raja.” (Sanhedrin 104a)

“Terhadap seorang non Yahudi tidak menjadikan orang Yahudi berzina. Bisa terkena hukuman bagi orang Yahudi hanya bila berzina dengan Yahudi lainnya, yaitu isteri seorang Yahudi. Isteri non-Yahudi tidak termasuk.” (Talmud IV/4/52b)

“Tidak ada isteri bagi non-Yahudi, mereka sesungguhnya bukan isterinya.” (Talmud IV/4/81 dan 82ab)

“Orang-orang Yahudi harus selalu berusaha untuk menipudaya orang-orang non Yahudi.” (Zohar I, 168a)

“Jika dua orang Yahudi menipu orang non-Yahudi, mereka harus membahagi keuntungannya.” (Choschen Ham 183, 7)

“Tetaplah terus berjual beli dengan orang-orang non-Yahudi, jika mereka harus membayar uang untuk itu.” (Abhodah Zarah 2a T)

“Tanah orang non-Yahudi, kepunyaan orang Yahudi yang pertama kali menggunakannya.” (Babba Bathra 54b)

“Setiap orang Yahudi boleh menggunakan kebohongan dan sumpah palsu untuk membawa seorang non-Yahudi kepada kejatuhan.” (Babha Kama 113a)

“Kepemilikan orang non-Yahudi seperti padang pasir yang tidak dimiliki; dan semua orang (setiap Yahudi) yang merampasnya, berarti telah memilikinya.” (Talmud IV/3/54b)

“Orang Yahudi boleh mengeksploitasi kesalahan orang non-Yahudi dan menipunya.” (Talmud IV/1/113b)

“Orang Yahudi boleh mempraktikkan riba terhadap orang non-Yahudi.” (Talmud IV/2/70b)

“Ketika Messiah (Raja Yahudi Terakhir atau Ratu Adil) datang, semuanya akan menjadi budak-budak orang-orang Yahudi.” (Erubin 43b)

Tetapi adalah jelas bagi mereka yang telah menerima hidayah Allah untuk menerima Islam, mereka bukan lah dari kaum yahudi.

Wednesday, October 7, 2009

Hatimu atau Hatiku ?

Kita suatu masa bersaudara
Suatu ketika makan bersama
Walau mungkin bukan oleh jasad kita hari ini
Tapi pasti oleh moyang kita dahulu kala

Hubungan kita ibarat menampung emas cair
Panas dan membara
Sebarang unsur kesilapan membawa rugi dan padah
Tapi masih ia sangat panas
dan terpaksa kita berkorban diri
Demi menjaga hubungan ini

Entah mengapa kurasakan
Kocakan semakin kuat akhir ini
Aku masih cuba menampung
dalam sengsara
Kerana kita pernah bersaudara
Tetapi kau semakin kuat menguji
Aku sabar

Indonesia
Kita mengatakan serumpun
Sedarah dan seUgama
Tetapi mengapa harus kau kocak lagi hubungan sedia ada
aku masih lagi tabah

Tetapi tabah dan maruah ada bedanya
Kau bisa uji tabahnya Malaysia
tetapi bukan uji maruah kami

Maaf buat saudara ku di indonesia
Sesetengah kalian benar2 sudah melampau
Keamanan kami hulur
perang kau lemparkan
Ingatlah Allah akan semakin marah
pada Kaum yang tidak bersyukur.

Walau begitu semua pihak harus bertenang
Doa ku panjatkan
Agar kau sedar
Betapa hubungan ini harus dijaga.

ps~ mendapat berita bahawa hari (08 oktober 2009) ini ialah hari yang diuar uarkn bahawa rakyat indonesia ingin menyerang Malaysia. Walau kemungkinannya tidak pasti, harap semua orang berhati2. Doa lah pada Allah semoga selamat sejahtera.

Tuesday, October 6, 2009

Cinta Ialah ......



Pernah suatu hari ketika aku di alam remaja aku ditanyakan apa itu cinta?
Aku tidak betah menjawabnya kerana aku bukannya orang yang selayaknya. Pengertian cinta buatku terlalu cetek dan sempit.Umpama bunga yang baru berputik, aku paham benar sebab diatas kesempitan itu. Saat aku mula bertunas , aku masih duduk dibawah halangan dedaunan teduh. Masa yang akan mematangkan. Maka aku berdiam dan terdiam.

Lalu angin-angin berhembus pundakku. Sungguh halus semilir itu.Di ulit2 seluruh tubuhku. Aku bahagiadan Aku mula bertanya..adakah ini cinta? Kau sejuk dan mendamaikan aku. Lalu aku menjerit..Pawana! Aku cintakan kamu!

Semakin aku menjerit..semakin jauh angin angin itu pergi. Sejauh aku melihat perginya suaraku. Aku bingung.Apakah kerana aku yang belum berkembang ini puncanya aku ditolak sebegitu rupa? Dalam diam aku menangis. Kau cintaku selamanya.

Hatiku bertambah pedih mengenangkn daun yang memayungiku sudah tiada. Panas kuhadapi siang hariku. Aku kau jerihkan dengan habamu. Hampir aku menyesal mahu mati mengenang kehidupan yang susah ini. Aku benci kamu matahari.!benci!! Mana angin si cintaku?

Rupanya bukan selamanya ak merana. datang awan membawa hujan. Aku dicurah2. Terasa segar sampai ke benakku. Hatiku mula diulit bahagia semula. Kini hujan pembersih lara. Kau cinta baruku. Mari kita bersatu.. Tapi bahagiaku tidak lama. Kau ku hilang dalam pancaran mentari. Mentari kau bunuh cintaku. Aku benci kamu..

Masa mematangkanku. Aku bersyukur. Kini aku sudah cukup cantik. Kini aku sudah tegar.
Aku mendambakan cintaku saban hari. Pada waktu yang sama aku semakin menyimpan benciku pada matahari. Saban hari ku cerca dia. Matahari semakin menjauhiku membawa cintanya padaku. Aku puas.
Menjelang matahari hilang dari pandangan. Angin mula kembali menjengukku.
Hatiku dilambung bahagia.. Cintaku yang telah lama pergi kini kembali.
Rupanya angin datang juga bersama hujan.
Maka hatiku kembali berbunga bunga. Ooohh tuhan. Bahagianya.
Aku bercinta dengan kedua duanya. Indah sungguh aku dibuai mimpi.
Sedarku dari lamunan kelopakku hampir hancur. Pundakku mula membusung.
Tangkaiku semakin goyang. Ini semua kereana cintaku pada angin dan hujan.Aku menangis.
Sekuatnya..matahari kembali. Lalu dibunuhnya angin dan hujan.
Aku semakin hiba. Rupanya cintaku pada angin dan hujan hanya sementara.
Kini aku didakap matahari dalam pelukannya yang hangat.
Kini ku sedar yang cinta ialah... pada mataku mereka yang sering menyakitiku padahal merekalah yang selalu menyayangiku.
Emak Ayah..adik..
n My bestfriends.. I love U..

Tuesday, August 4, 2009

Soal Siasat Gembar Gembur Anak Seni.

bergambor di DBKL..wow..vangge nye. ~,~

Cewah.! Entah mane la yg seni nya ak ni pon tatau la.Ak pon pelik bile baca tajuk malam ni. Sebenarnya post kali ini cume sbgai laporan awal jer ttg ape yg kitorg dah buat utk FESENI tahun nie. huuuuuhaaa..ngantuk la plak.. rase nk tido je ni.. Argh.. tp I nk cerite gak

Xeritenye cenggini.. hr tu pas ak conform jd Timbalan Pengarah FESENI 4th utk taun 09 ak telah di sms oleh shida. Katenye ehh tulihnye di dalam mesej tu nk ajak ak n dak2 laen g tgk Festival Tari Kebangsaan @ FSK 09 di audi bandaraya. Tp mslh nye awat la msj ak dah petang2 cenggini..Ye r ,,susah nk ajak budak2 laen. Maka plannye ak nk ajak syahmi dengn dikwan je. Tp stull ad masalh.. batang idung sorang pn x nampak. Yelah...kelas la gamaknye. Tunggu nye tunggu las skali syahmi balik ak pon ape la lagi. Berhikayat merong mahawangsa lah menjemput die join. Setelah mencapai persetujuan si syahmi ni i pon msj la shida. Dan2.. x jdi pulak tp dah tuhan kate boleh maka i pon teringat la yg FSK ni 3 hari. So setelah bermesyuarat sepurnama..maka kata sepakat dicapai. Rombongan akan dihantar pada hr khamis (yakni mlm esoknye).Eceh macam nk g minang la plak kn..hahaha



dak2 ni upenye yg buat kaki syahmi..huhu

Maka hendak utk dijadikan cerita lebih menarik maka berlakulah peristiwa yg tidak di duga. Pada malam purnama hari rabu itu.. Mak dan kaum2nye telah mendengar berita sedih dari dikwan dan mak dayang syahmi. "Hanya darah yg kelihatan. syahmi ku lihat berlumuran darah." Part ni hyperbola skit r ea. Eksiden katenye. Adoyai. Ni mesti mate dok usha jejan kan? Sodeh cerita syahmi ni kan. Nasib baek la dikwan xde ape2. Dan yg plh sedih pastilah Papa yazid sebab motor die yg eksiden tue.. melayang duet ko zid..


Rombongan melintas jalan...erk??


tik tok tik tok.. Malam soknye sampai.. Mujur la berita pemergian rombongan ini sampai ke pengetahuan rakyat jelata walau x semua yg tahu.. Maka dengan sukenye hati i bile mendapat perkhabaran yg ramai mahu pergi. Janji pon dimeterai : kite berkumpul di kafe istana pukul 8. So.ak dngn sabornye menunggu sekor2 nk siap. Ade la 11 org pergi..
Mak esan,, mak syahmi.. mama dila.. makcik lina.. dikwan,, murni. zatie.. zaquan.. nasrul. dan razi menyertai rombongan cik kiah kali ni.

ni la memasing time tgh tunggu teksi..aiyo

Entah kenape rombongn kli ni susah skit.. naik bukit turun bukit.. naek teksi turun bas.. n mcm2 lagi.. ehh.. ape la i merepek ni. tade r.. ni nk cerite ni betapa buruknye perangai pemandu teksi kt msia ni. tatau r ape masalahnye sampai susah sangat nk anto kitorg g bandaraya tue. Dari sorg ke sorg tunggu. dah tu nk tahan pun sikit punye r susah.. I hulur tangan lentik die buat dan. Dila senyum sampai tunjuk gigi pon x layan sgt. Dikwan plak siap pose angkat kaki kebelakang lg..hurm,. x dan semuanye. Rase nk je ak yg bawak teksi kt msia ni. xde r semua org susah.kenz?



so kitorg naek kt stesen u turun masjid jamek n terus keaudi. ape la malang nasibnya hamba, masuk2 je xde lgsg tmpt duduk.. terpakse la ak meninggung je. haish.. rase hilang kaki kejap. tetibe insap skjp sbb rase camne susahnye jd org kurg upaya..isk3. Tapi tu kejap je.. dah name pon mek..ne de insap lame2 dik oi.. Sbb byk persembahan gempak2 gile . Tidak ku sangka budaya melayu ni kaya sungguh. Berase bertuah plak jd rakyat msia ni.. mak vangga nox!!


atok ni menari sewang ea?

Well.. nak tambah best cerite ade la selingan kelako dari pakcik2 batu pahat ni. Nak tergolek2 org dalam audi ni gelak tgk gelagat budak eh org2 tue ni. X boleh mak bayangkan mak ni berzapin kt atas pentas cenggitue. Mane x nye. dah macam menari sewang je ak tgk..Pepehal atok..u sempoi la.. cayalah.


x abes2 bergambor..

Arakian sudah berakhir cerita mak mlm ni. Walaupon cerita mak ni dah abes. dak2 ni x abes2 la plak ambek gambor. ade je nk ambik gambor. dah macam foreigner pulak ak tgk..tp foreigner mane haa itu kite x tahu ea..






nmpk x ade perempuan kebaya merah belakng tue?? tatootnye..

wasalam.. harap semua org boleh ambil mood utk naekkan kembali GETARI @ GErak TAri bestaRI 09. To abg shukor..doakan ea peruntukan di naekkan. Ameenn..


*~* haish.. ambek gambor je la budak2 ni.. choi nyah!hahaha
* papehal pon title mak ni akn di pakai sampai habis feseni je k..hehe
ni la rombongan foreigner yg i ckp tue.
soklan cepumas.. dr negara mane ea?
a) bangla
b) indon
c)myanmar
d)trinidad tobago??

Sunday, August 2, 2009

Bila Si Buta Berlagak Celik Seni.

Persoalan demi persoalan akan timbul setiap kali wujudnye pertandingan berkaitan seni. Sebabnye keputusan yang harus di nilai sangat subjektif. Kadang kdang yang menari cam hantu pocong menang (bukan nak kutuk tarian dendrogyra yg menang tu k). Yang berlakon macam papan whiteboard boleh dapat pujian.Yang lg sedap bile yang menyanyi tu lari tempo sana sini. pitching out (agak2 sape ea kaka..erk). tone x kena malah lagi buruk bile lirik pon x hapal. hadoi2.. ni practice ke x ni adik2 oi!!Tetapi x kesah la kan. Ko da try terbaik kn dik.
Pada pandangan ak sebagai nox yg x berapa nak diva ni, Mak x kesah nyah.!
Yang penting smua orang telah mencuba mengeluarkn bakat2 yg telah tuhan berikan.


Tidak ketinggalan kali ni ak nk cerita r yg ak terlibat secara rapat dalam preparation family aku. Macam yg telah di ceritakan dlaam post seblum ni , Milli telah hantar Tarian Zapin, Teater Muzikal Puteri Gunung Ledang dan Nyanyian duet oleh PAPA n MaMa. Walaupon ak ni x la pandai pasal bab2 seni ni ak tetap bg sokongan sepanjang latihan sampai tiap2 malam tido kul 6. Papehal pon tentunya yg paling semngat aku tgk ialah Mak syahmi dan Dik Wan. Tq.


Tak lupe bile cerite pasal seni ni mesti ade dalam pale ak risau pasai kurg lelaki tulen. Yelah yg ade cume lelaki kurg jantan ni je yg nk join. Tetapi kali ni ak pelik sbb ramai la gak lelaki tulen yg nk join. tambah pulak tue ak tgk kemain suke menari memasing. Haha.. antaranya radzi, syamsul , zaquan n nasrul. Bgs r korg. Kire ni r antara lelaki tulen yg tinggal kt 4th ni. Yang laen maseh diragui.hehehe


So, utk x menyambung cerita aku kali ni ak nk bg korg 1 video persembahan teater muzikal puteri gunung ledang . dan akhirnya kami menang kategori persembahan bebas dengn menghantar persembahan tersebut.
Ok.. ni mesti ade org johor kan. To abg shukor n kaka ini plak tarian zapin millipora. Myb korg rase biase tp rasenye yg masuk ni byknye bukan org johor k. ak x sangka yg dorg leh menari sehebat ni.. Meletops.
~ Kepak.
~Kangkang
~Bontot
~aSAS n byk lgi steps..
Papepon selamat menari dik oi. ahhahaha
Dan yg las sekali ak nk ulas malam ni ialah nyanyian. hahah. rase malu plak nk ulas nyanyian org ni kan. Suara mak ni bukannye sedap pon. Tone deft plak tue. Tetapi camne pon ak rase dorg tetap bgs gak evnt yzd lari breach skit.haha. At least ko x lupe lirik zid..haha
~~~ Ak saje je menulis pasal benda seni malam ni. Ye la.. kalau di izinkan Allah ak akan bantu Naimamura that is menjadi Timbalan Pengarah FESENI 4th tahun ni..
So any comment I sedia je terima. Nak kutuk pon kutuk lah . Yg penting kite naekkan kembali
MARUAH SENI 4th Tahun ni.. I need your support. Bye2
* kalau ade r org bute seni tahun ni.. ak serang jer terus..ahahha

Saturday, August 1, 2009

Video MKB 1 & 2

video video

Hikayat Ceritera Minggu Keluarga Bestari 09 ( Millipora Version)










Walaupon rasenye dah lambat nak ulas pasal Minggu Keluarga Bestari 09 kali ni tapi aku tetap rasa nk bgtau jugak camne ak punye perasaan. So far. banyak kebaikan dari keburukannya. Mesti korang pelik kenapa mesti mention keburukannya kt sini. Actually saje jer. Ialah, mana ade perkara yg manusia buat boleh lari dari salah silap. Event seluruh kepakaran manusia digabungkan ia tetap tidak perfect di mata manusia. Inikan pulak di mata Allah.





Btw tahun ni is the 2nd time aku join minggu MKB ni aka minggu suai kenal antara senior dan junior. Dan tahun ni yang specialnye ialah ak senior tahun 3 aka senior final year. Actually, boleh kate ak ni senior tahun ke 4 la kalau ditambah tahun kt pasum dulu (time still kat 11th kolej @ KUAZ). Kalau nk di imbau kembali la. 1st year ak x aktif. Rasenye ak decide yg 1st year ialah tahun ak honeymoon kt 4th. Itupon pas ak jd penghulu dan tolak jawatan floor rep time tue. MKB time ak first year mmg boring. Sebabnye senior family ak x turun. Jeles tgk family laen ramai senior. Ape lg, family ak jadi bahan je r. Rase nk turun pon malas. Maka disebabkan tu tahun ni ak decide nk turun. ak nk bagi semangat dekat junior2 ak. Dan menambah penyebab kenapa ak dan 3rd years laen turun ialah sbb Aswad @ my roomate yg yg kjd pengarah. Yelar. kalau nk di ikutkan logik ak dah x payah turun program2 camni sbb tahun depan bukannye ak duduk kolej lg.





FYI.. tahun ni 4th ade 6 family. Milliphora, Eusmilia, Diploria, Acropora, Agaricia & Dendrogira. Semuanya nama karang2an. Temanye seteguh karang. Ak secara peribadi x setuju denagn nama ni. Suahnye nk sebut dik non. Camne nak buat cheers. Nak disalahkan AJK pon x boleh sbb ak tahu yg aswad dah cube sedaya upaya bg name terbaik. Tapi apekan daya. Kalau perempuan tu nyer idea..sape la boleh lawan. Org ckp kalau org cenggini layankan aje. hahaha.


Warna tema family ak tahun ni KUNING..bukan otak kuning ea.hehe. So, pada malam pertama berlakulah pemilihan papa dan mama. Papa n mama ni merangkap ketua family kami dan orgnye ialah PAPA YAZID@ my roomate dan MAMA DILA. Dua2 kiut miut orgnye.





Dan utk menolong dorg ni ade


~Abg Long Ijoe ~ Kak Long Fana (jaga sukan)


~ Abg Ngah Iwan ~Kak Ngah Lala (jaga seni )


~Abg Ude Arshad ~ Kak Ude Nor (jaga akademik)





huhuh.. semua ade name masing2 and FYI semua abg2 ni n kak ngah dak


1st year. K. Ude 2nd yer n K long 3rd year. Tjuannye nk cungkil bakat je. dan so far they are good.





jeng3.. Turut xleh lupe ialah jawatan yg dibuat sendiri oleh kitorang iaitu jawatan MAK TIRI dan jawatan ini disandang oleh


~Mak Syahmi (pemantau kalau2 ade nox bertumbuk atas gelanggang sukan)


~Mak Alep (pemantau tarian gelek)


~dan ak la.. Mak Esan (pemantau budak2 bajet pandai)





Maaka nak diteruskan lipur lara ini dengan cerita laen. Dengan semangat membara di dalam hati ak dengn yg laen telah memulakan persediaan perang. Ingat lg hari jumaat, sabtu, ahad lg kitorg dah berkumpul walau MKB x start lg. So malam pertama kitorg dah decide yg identiti kitorg ialah memondan beramai2 dan hantu jinkala. Antara cheers yg semua org 'gerun' ialah





~ mmmmmmm (sambil menggoyang2kn tangan ke atas) MAK VANGGA NOXXS!!


~tepuk2 getik.. tepuk2 getik... tepuk2 CHOIII!!!


~jinkaliwa jinkala jinkaliwa jinkala..hahahaha.





Coi sgt kenz.hahaha


Dan yg menambahkan seronoknye ialah semua ahli miillipora semangat. Mybe sbb tgk senior smgt kot.(eceh, ayat ni cam angkat bakul sendiri plak) Ape2 pon mmg miillipora yg plg semangat dalam semua family walaupon dicabar kuat oleh family laen terutamanya Eusmilia aka budak botoi.heheh. Ak mmg xleh lupe lg ialah tiap2 malam ak tido pukul 5-6 pg. Prepare itu ini. walaupon penat ak dan 'adik' 2 ku yg laen sanggup je bersengkang mata. dalam hati rase seronok sgt sbb tgk junior2 pon same2 berkorban.



Masuk hari seterusnya, millipora bertambah semangat. Teringat lg time master puji milli malam pertama. Uih.. tak tahu nk ckap la.hahaha. Tak lupe gak pengalaman2 buruk sepanjang MKB kali ini. Malam kedua ialah malam yg paling hangat. Ingt lg time malam tu lah aku naek hangin dengan ramai org. Masalah bermula sbb tetiba je malam tue ade taklimat HEP kononnye utk memberi maklumat pasal buku peraturan. Well.. macam biaselah. HEP terang ape yg 'salah' pada pandangan mereka. Bg ak ok klau dorg buat kerja dorg tue sewajarnya sahaja. Dah tue kerja dorg. Tp x sedap telinga juga bile dengar pegawai HEP tue kutuk dpn junior ckp senior2 korg ni byk yg 'jahat'. Aish.. sabor je la. Papehal pon ak bengang la sebab malam tu kitorg buat kerja sendiri2 je ngn senior laen. Jd x seronok rasenye.

Kes yg kedua plak bile naek tu family ak telah di sound oleh seorang 'PM' dengan kurang ajarnye. Ak @ Mak tiri ni bengang la gamaknye. Terus ak belasah mulut die sampai senyap.hahahaha.. Silap haribulan dek non.. Malam ni mak datang period..haha. Yg die g sound kekwat tu pehai kan. Dah x pasai kena sapu dengan mak.

Kes ketiga. ni mmg kasi hot badan je la. Ak dah cek dah kedatangan malam sebelumnye. 75%. Very bad sbb i rase family I ok je kedatangannye. I tanya la kat Aima. After all discussion aima setuju kate Milli dapat 78% n jatuh no 2 belakang Eus. Dan2 time diumumkan keputusan rsmi malam tu.. milli no 4. Ak pandang semua ahli2 milli cm x semangat. Haish.. ape sudah jd ni??? Mak ape lg terus la 'Serang " si Aima. Hurm..terdiam lg sekali.

N yg plg panas malam tu ialah kejadian yg x mahu disebut. Korg tahu la sendiri kot. Papehal pon I rase dah settle..huhuhu Agaricia..

Yg seronok skali.. cik jon pon kena gak sapu.huhu. Lgpon I dengan die dah lama tungggu point je.heheh Ak pon dah tak ingat ape lg pastu selain alep marah2 ajk ttg hal pembahagian kad. btw.. myb ade yg rase ape yg alep ckp tu kasar tp pada aku ade juga la benarnye ape yg ditegur tue. Ape2 pon no side perfect rite.



Next day, Mak perasan lah yg semua ajk takut2 je nk angkat muke. Alhamdulillah. ade perubahan. actually mlm tu senior2 ade plan nmk jumpe kak maza utk mintak penjelasan atas masalh berbangkit. Ak telah di amanahkn menjadi wakil millipora while family laen hantar Papa memasing. hr ni ak observe jer dulu. BTw, naseb bek semuanya bertukar. ape yg x puas hati semalam dan kelmarin telah diperbaiki. well done AJKs.!!



Malam ni @ rabu. Malam akademik. Ade pertandingn ulasan sukan, pengucapan umum dan debat kedai kak yah. Dub dab rasenye malamni. Yelah I yg pantau ape jd malam ni. ape2 jadi mak akan rse bersalah. Tp insyaAllah akademik ok. Mekasih buat abg n kakak ude n yg sanggup tolong mak tiri..

~Mama DIla ~~mmg lawak..juri pon puji..

~tok Mat (ore kelate ni..jd tok mak..haha) jd wakil dl ulasan sukan.

~Dik Zaquan wakil pengucapan umum. good try. ade senior puji suara ko dik.

~5 pahlawan.. (Mak syahmi, Mak ehsan, Dik Mimi. Dik radzi & Dik venu)

yg ni yg plg ak bangga sekali. Kite menang habis. Cam x bg peluang langsung kt

group laen. X dapat bye pon boleh jd juara. Meletops!



Eventhough malam akademik Milli x menang tp kite menang sorak. Menurut sumber2 dalaman milli kalah tipis je dari eusmillia. Mmmmm Mak Bngga nok.



Malam ni plak @ khmis. ade baca yasin n tahlil utk arwah nadia. (alfatihah).Ak malas nk naek cepat sgt sbb malam ni xde acara sgt . yg ade cume MENCARI MUTIARA YG HILANG jer. Task nye ialah mencari bahan2 yg ade dalam list diberi. Ape lagi.dalam masa yg diberi, maka bertebarlah selurh warga family2 ke serata pelusuk 4th. Gamat gile rasenye. Ade yg senang dapat ade yg imposssible je nk jumpe. Ade gak benda2 ngarut cam pendrive kingston 256 Mb. Aiyoyo.. pandai gile ajk suh cr menatang ni. Kalau ade pon sure2 ak x pakai.hehehe & saat2 yg plg gemuruh ialah time nk cek barang. Sekali lg. nama aku gak naek supaya jd saksi. Bukannye buruk sangka, tp sekadar nk pastikan xde yg tertinggal dalam list. Dub dab dub dab.. akhirnya pas semua dikira. Keputusan di umumkan. Yg kasi thrillnye ialah mc baca dr no 3 : diploria. no 2 : eusmillia.. time ni ak rase nak nages dah kot. Ak tgk belakang n nampak mulut si syahril n nabila dok sebut2 milli2 menang. Huih! Bior betul n jgn x betul. Ak tutup le mata time tuuu..N lastly diumumkan Ni 1 jatuh kepada Millipora!!!!!!! TIme ni ak rase semua dak milli menjerit2 cm sawan. haha. bile la plak anak2 ak ni ade sawan ni.?? Layan je la..haha



Hari jumaat.. hari plg ak tunggu. Malam seni. ade 3 persembahan. Malas nk ulas sbb kitorg rase semua bgs2 malam tu kecuali beberapa je x. jgn marah. Rase cam susah gile nk menang ni. Tp xpe tawakkal je. Make up dah kostum dah tinggal perform je persembahan spt

~ Tarian Zapin

~Teater Muzikal Puteri Gunung Ledang

~Duet lg Pantun Budi n Joget Angan x sudah. Oleh mama n papa.



Plg meletup rasenye teater musikal la kot.

~Dik Iwan, Mama, Kak Uda nor, Mak Tiri Esan jd penyanyi latar 7 syarat

~Mak Tiri syahmi, Lina n Papa yazid jd suara latar

~ Robsen (hang tuah), mak Alep ( Sultan Mahmud),Dik wan ( tun Mamat) n laen2..hehehe

sorry x ingt plak..



Btw nntikn masa utk ak upload movie tarian n teater k.

Ape2pon malam ni kitorg berjaya membuktikan yg 4th x kurang dengan bakat2 seninya.

Sekali lai.. MMMMMak Vangga Nox..



sekarang sudah hampirnya penamat ceritera ini. walau ape pon keputusannye kami redha walau x jd family terbaik. Cukup kot menjadi terbaik pada diri sendiri. Buat AJK2 yg pernah di marah ak mintak maaf ye. sesnugguhnya ak marah tu bukan sbb mak benci korg tp sbb mahu semua org belajar terbaik dalam setiap yg dibuatnye. Dan x lupe buat semua anak2 and adik2 milliphora "Hope The Ukhwah Last Forever".



~mengikut sumber dalaman milli cume beza 6 mata je belakang eusmillia sedangkan family no 3 beza lebih 150 markah dengan milli.
~ sedang tunggu masa utk upload cerita2 lain pasal millipora after this.

~ x lupe bbq next week 6 ogos yeah..

Wednesday, May 13, 2009

Lama sudah..

Lama dah aku tidak mengupdate blog ni.
Sembah ampun dan maaf dari tuan empunya blog.
Teringat persoalan sorang sahabat aku

sahabat A : lama ko x update blog eh?
tuan blog : xde mood la skrg..
sahabat A : kenapa?
tuan blog : tah.. malas kot.. xde benda nk tulis (kurang isu).
sahabat :hmmmmm.. (xtahu nk cakap ape)

satu ketika yang lain
bersama sahabat yg lain

sahabat B : san , kenapa x update blog?
tuan blog : malas r. no isue
sahabat B : yeker? semenjak bile plak ko kurang isue ni?
tuan blog : semenjak dulu kot. Tambah2 YB dah xde.hhaha
sahabat B : betul gak. pas die kuar kolej ini..aman rasenye.

biler fikir balik rasenya sunyi plak YB tue xde. Isu2 kat kolej ni jd suam2 kuku jer. Bukan xde cerita panas tapi sbb isu ni dibuat oleh orang2 biasa so cerita ni jd biasa jer.

Monday, March 23, 2009

Listen

Listen,
To the song here in my heart
A melody I've start
But can't complete

Listen, to the sound from deep within
It's only beginning
To find release

Oh,
the time has come
for my dreams to be heard
They will not be pushed aside and turned
Into your own
all cause you won't
Listen....

[Chorus]
Listen,
I am alone at a crossroads
I'm not at home, in my own home
And I tried and tried
To say whats on my mind
You should have known
Oh,
Now I'm done believing you
You don't know what I'm feeling
I'm more than what, you made of me
I followed the voice
you gave to me
But now I gotta find, my own..

You should have listened
There is someone here inside
Someone I'd thought had died
So long ago

Oh I'm screaming out, for my dreams to be heard
They will not be pushed aside or worse
Into your own
All cause you won't
Listen...

[Chorus]

I don't know where I belong
But I'll be moving on
If you don't....
If you won't....

LISTEN!!!...
To the song here in my heart
A melody I've start
But I will complete

Oh,
Now I'm done believing you
You don't know what I'm feeling
I'm more than what, you made of me
I followed the voice, you think you gave to me
But now I gotta find, my own..
my ownn...

Lagu ni lagu yang sudah lama aku dengar dan admire.
Deep in my heart I love the way beyonce sing this song.
She done it perfectly and untill now I still learn on how to sing this song by my own.
I use to sing this every time I go bath and even while peesing..Hahaha.
Sound fergilicious to me dude. Btw, there are too many things to go.
Lastly tonight I love to let others to know that this song definitely give me some
definite way on how to stimulate my self esteem.
And of course everyone will get it too as me.
Listen because we never alone by our own.

Friday, March 20, 2009

Gemuk dan Makan

Simple je tajuk hari ini. Hari ini aku teringin nak masak sesuatu. Lagipon hari tu aku ade janji ngn syapik nak blanja makan pas malam megat belanja makan steamboat. So, stlh menggoogle masakan2 best lastly i come out with idea nk masak spaghetti carbonarra. Ulla3.. yummy n lapar plak rasanya skrg ni.(i mkn oat je dr pg td hhuhu)

ni ler yg akak nk masak ...yum3


Btw, diri aku skrg tgh on diet program. This is true guys. Bgmanapon, sblm ni aku pernah nk diet sbb nampak cantek. Mybe waktu tu aku nampak yg kurus ni cantek. tetapi skrg ni aku nampak kurus tu sehat la plak.hahah Actually malu la nk cakap sbb program diet aku sblm ni x menjadi. Konon2nye nk makan vege jer tgh hari tp last2 x jadi gak. Sekejap je menjadi nye. Mana nk taahan sbb ramai sgt yg ajak kuar makan.

KAlau aku duk bilik je mesti ramai yg ajak makan. memula aku yg kuar makan sorg2.. balik bilik ade plak roomate ajak teman minum ( then makan la gak). Balik bilik geng plak ajak.. Pergh..walaupon niat asal just nk teman org makan last2 aku makan gak.hahahah

gile ke ape kalau g kedai makan tp x makan. So ambik kesempatan la akak. meneman kawan2 sambil makan2 hahahaha. Kesudahannya kawan makan skali akak makan berkali2. (adus x tahan i bahasakn diri sbg akak,,hihihi) . Perut leper tp pinggang mak aih semakin berbonggol2..maluuu..

So skrg ni i nk kembali ke prog diet i semula but in new version.

1. makan berat 1-2 kali sehari...(no nasi)
2. susu dan oatmeals di waktu pagi..
3. minum 2 botol air kosong sehari2an.

myb ni la gambar sebelom eti cowrus dolu2..hihih

BTW, credit to eti @ ijat (mak hayam yg i baru kenal smlm) kerana mempropose teknik baru ini kepada akak.. wahahaha!!!

*mintak maahap zahir batin i drag tetibe hr ini..haha

Sunday, March 1, 2009

strugle till the end

dear ladies and gentleman.
dear all my friends

sy ade satu video yg cukup inspiring bg setiap org dari kita yg sempurna ini.
dan ini rasanya cukup utk kite bangkit semula. happy watching.

Wednesday, February 18, 2009

Dalam Sinis

Apabila mulut mula berkata AaAaA..

Hati tangan kaki mimik muka pulak berkata BbBbBbB....

Apabila kata2 manis menari nari keluar di alun lidah..

Gerak badan tegak menyindir tidak sudah..


Pergh kata2 jejiwang yang aku x tahu datang dari mana
yang penting aku memng biasa dalam dunia menyidir dan makan dalam ni
Bukan niat di hati mahu riak membangga kebolehan hamba dalam hal2 sebegini..
tetapi cukup sekadar berkongsi segala pesona indah kata2 bait memukul jiwa...
Rasanyaa tak lengkap ajaran hamba kalau tidak didefinisikan
SINDIR itu sendiri..
sangat mudah penjelasannya dan sentiasa kekatkan di jiwa pesanan dari hati ini.
SINDIR itu mukadimah sebelum ayat sentap menyentap dihulurkan dengan tidak terkawal..

Contohnya :

Giller baik ko kat aku..Kolah orang pertama yg aku jumpe
kawan makan kawan.. Even malaikat yg baik pon x makan kawan die.
Sungguh mulia hati ko.. Aku yakin syurgalah firdaus la tempat tinggal ko selamanya..


(sentap x sentap ! tp nada suara biar cam biase je muke pon buat bodoh)

Petua Menyindir

1) muka kena tebal.. (jangn simply tunjukkan kepanasan hati anda di hadapan musuh anda.

2) ayat kena sangat contradict ( kalau org tu hati die sgt jaat kpo cakap le die sgt mulia terpuji dan segala.

3) alert ! pastikan segala point di deliver dalam keadaan tersusun

4) sediakan benteng di dalam hati sekebal2 nye.. yelah,..kalau nk sentap org hati kena tahan la.

5) kalau org tu musuh ramai org.. maka sentap dengan kuat. Dan buat di hadapan org ramai.

6) pastikan sindir sambil gelak.. seolah2 kamu sampaikn secara humor padahal sentap segala.

7) jangan sentap je.. takut ade setengah orang xleh kena sentap secara sinis. Cume applicable kpd org yg suke menyindir dan juga org yg cari kuasa dan populariti . So kalau sentap die xkn boleh lawan balik sbb mahu jaga nama die..haha


Sekian kelas dari saya .

Sentap jgn x sentap!!!

Tuesday, February 17, 2009

Blog Entry Pertama Di Tahun 2009

Tak banyak yang mampu aku ungkapkan secara detail dalam blog entry kali ini. Ialah nak menulis ini sangat memerlukan kebolehan dan isi yang mantap bagi mengelakkan anda2 semua yang membaca blog saya dari berasa bosan. Walaubagai,manapon say berjanji akan berusaha mencari ruang dan kesempatan pada bila-bila masa saja yang dapat. Almaklumlah sekarang ini masa sangat mencemburui saya yang memikul banyak tanggungjwab dan tuntutan yang mengekang.

So, hari ini saya hanya dapat menceritakan sedikit sahaja dari kehidupan tahun 2009 dan perancangan hidup dalam masa2 terdekat ini. Buat pengetahuan semua saya telah berjaya menghabiskan kesemua siri fieldwork beberaa minggu yang lepas. Fieldwork yang terakhir ini menyentuh disiplin ilmu geologi yang agak sukar. Sebagai conttoh aktiviti mapping yang biasanya dilaku dalam skala besar kini telah di upgradekan kepada skala kecil. So ini memerlukan seorang geologist sekurang2nya mahir dalam beberapa terminolgi dalam dunia geologi struktur. Susah ke? Memang susah dan sekarang ini saya sedang mncuri masa bagi berblogging sedangkan due date penghantaran laporan nya adalah esok.Hiuhuhuh..Memang dah adat saya ni suka menangguhkan kerja. Agaknya bila lah saya dapat menghilangkan habbit buruk ini agaknya.

Sambil saya menulis blog inin, ligat dalam kepala otak saya memikirkan tugas2 yang banyak menanti dalam masa terdekat. Yang paling merumitkan kepala ini ialah bebanan kerja yang saya terima selaku Penolong Pengarah Kem Belia Aspirasi Alaf BAru (KEMBARA 09) dalam skop pengisian. Kepala dok ligat memikirkan segala activiti yang akan dirangkaa. Ape2 pon Alhamdulillah kerana semua ajk memberi sepenuh kepercayaan kepada saya dalam merangka projek ini. Syukur banyak2 sebab saya diterima menjadi Penolong Pengarah ini sedangkan saya hanya masuk kembali ke dalam kolej in bermula dari 2nd semester ini yakni x sampai pon 2 bulan. Bila difikirkan kembali mungkin ada hikmahnya saya keluar dari rumah sewa dahulu. Sekarang ini kepala x ditimpa dengan masalah yang menghenyak jiwa raga segala.

Ape2 pon saya bangga kerana projek kali ini berjaya menjadi projek mahasiswa bilaman tidak ade langsung campurtangan secara kuku besi oleh pihak kolej terutama oleh YB. Semua pon dengan kebijaksanaan berpolitik yng telah ditunjukkan oleh MT 2 projek ini. Sekarang KEMBARA boleh berbangga kerana ini adalah satu2 nya projek besar kolej yang berjaya mendapat tajaan penuh sebanyak +- RM 50,000.oo oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia tanpa kami sebagai mahsiswa hilang prioriti dalam projek sendiri.

InsyaAllah projek ini akan diadakan pada 6,7,8 march di gombak. Secara keseluruhan nya projek ini boleh dibanggakan dengan penglibatan aktive semua ajk dan MT. Terima kasih terutamanya kpd Kak bahiyah..sakinah dan aqil. sangat supportive semuanya. Harap2 projek ini di iktiraf sbg projek terbaik kolej pada tahun ni even though YB x setuju. Hurm..kalau pon x di iktiraf sekalipon rasanya projek ini antara yg terbaik dalam semua projek kolej kk4 UM ni.

Nantikan entry seterusnya yang akan membawa cerita persiapan program ini secara keseluruhannya. Hurm..Lupe plak yang projek ini akan mempromotekan Balai Islam KK4. Hidup Balai Islam.