Tuesday, August 4, 2009

Soal Siasat Gembar Gembur Anak Seni.

bergambor di DBKL..wow..vangge nye. ~,~

Cewah.! Entah mane la yg seni nya ak ni pon tatau la.Ak pon pelik bile baca tajuk malam ni. Sebenarnya post kali ini cume sbgai laporan awal jer ttg ape yg kitorg dah buat utk FESENI tahun nie. huuuuuhaaa..ngantuk la plak.. rase nk tido je ni.. Argh.. tp I nk cerite gak

Xeritenye cenggini.. hr tu pas ak conform jd Timbalan Pengarah FESENI 4th utk taun 09 ak telah di sms oleh shida. Katenye ehh tulihnye di dalam mesej tu nk ajak ak n dak2 laen g tgk Festival Tari Kebangsaan @ FSK 09 di audi bandaraya. Tp mslh nye awat la msj ak dah petang2 cenggini..Ye r ,,susah nk ajak budak2 laen. Maka plannye ak nk ajak syahmi dengn dikwan je. Tp stull ad masalh.. batang idung sorang pn x nampak. Yelah...kelas la gamaknye. Tunggu nye tunggu las skali syahmi balik ak pon ape la lagi. Berhikayat merong mahawangsa lah menjemput die join. Setelah mencapai persetujuan si syahmi ni i pon msj la shida. Dan2.. x jdi pulak tp dah tuhan kate boleh maka i pon teringat la yg FSK ni 3 hari. So setelah bermesyuarat sepurnama..maka kata sepakat dicapai. Rombongan akan dihantar pada hr khamis (yakni mlm esoknye).Eceh macam nk g minang la plak kn..hahaha



dak2 ni upenye yg buat kaki syahmi..huhu

Maka hendak utk dijadikan cerita lebih menarik maka berlakulah peristiwa yg tidak di duga. Pada malam purnama hari rabu itu.. Mak dan kaum2nye telah mendengar berita sedih dari dikwan dan mak dayang syahmi. "Hanya darah yg kelihatan. syahmi ku lihat berlumuran darah." Part ni hyperbola skit r ea. Eksiden katenye. Adoyai. Ni mesti mate dok usha jejan kan? Sodeh cerita syahmi ni kan. Nasib baek la dikwan xde ape2. Dan yg plh sedih pastilah Papa yazid sebab motor die yg eksiden tue.. melayang duet ko zid..


Rombongan melintas jalan...erk??


tik tok tik tok.. Malam soknye sampai.. Mujur la berita pemergian rombongan ini sampai ke pengetahuan rakyat jelata walau x semua yg tahu.. Maka dengan sukenye hati i bile mendapat perkhabaran yg ramai mahu pergi. Janji pon dimeterai : kite berkumpul di kafe istana pukul 8. So.ak dngn sabornye menunggu sekor2 nk siap. Ade la 11 org pergi..
Mak esan,, mak syahmi.. mama dila.. makcik lina.. dikwan,, murni. zatie.. zaquan.. nasrul. dan razi menyertai rombongan cik kiah kali ni.

ni la memasing time tgh tunggu teksi..aiyo

Entah kenape rombongn kli ni susah skit.. naik bukit turun bukit.. naek teksi turun bas.. n mcm2 lagi.. ehh.. ape la i merepek ni. tade r.. ni nk cerite ni betapa buruknye perangai pemandu teksi kt msia ni. tatau r ape masalahnye sampai susah sangat nk anto kitorg g bandaraya tue. Dari sorg ke sorg tunggu. dah tu nk tahan pun sikit punye r susah.. I hulur tangan lentik die buat dan. Dila senyum sampai tunjuk gigi pon x layan sgt. Dikwan plak siap pose angkat kaki kebelakang lg..hurm,. x dan semuanye. Rase nk je ak yg bawak teksi kt msia ni. xde r semua org susah.kenz?



so kitorg naek kt stesen u turun masjid jamek n terus keaudi. ape la malang nasibnya hamba, masuk2 je xde lgsg tmpt duduk.. terpakse la ak meninggung je. haish.. rase hilang kaki kejap. tetibe insap skjp sbb rase camne susahnye jd org kurg upaya..isk3. Tapi tu kejap je.. dah name pon mek..ne de insap lame2 dik oi.. Sbb byk persembahan gempak2 gile . Tidak ku sangka budaya melayu ni kaya sungguh. Berase bertuah plak jd rakyat msia ni.. mak vangga nox!!


atok ni menari sewang ea?

Well.. nak tambah best cerite ade la selingan kelako dari pakcik2 batu pahat ni. Nak tergolek2 org dalam audi ni gelak tgk gelagat budak eh org2 tue ni. X boleh mak bayangkan mak ni berzapin kt atas pentas cenggitue. Mane x nye. dah macam menari sewang je ak tgk..Pepehal atok..u sempoi la.. cayalah.


x abes2 bergambor..

Arakian sudah berakhir cerita mak mlm ni. Walaupon cerita mak ni dah abes. dak2 ni x abes2 la plak ambek gambor. ade je nk ambik gambor. dah macam foreigner pulak ak tgk..tp foreigner mane haa itu kite x tahu ea..






nmpk x ade perempuan kebaya merah belakng tue?? tatootnye..

wasalam.. harap semua org boleh ambil mood utk naekkan kembali GETARI @ GErak TAri bestaRI 09. To abg shukor..doakan ea peruntukan di naekkan. Ameenn..


*~* haish.. ambek gambor je la budak2 ni.. choi nyah!hahaha
* papehal pon title mak ni akn di pakai sampai habis feseni je k..hehe
ni la rombongan foreigner yg i ckp tue.
soklan cepumas.. dr negara mane ea?
a) bangla
b) indon
c)myanmar
d)trinidad tobago??

Sunday, August 2, 2009

Bila Si Buta Berlagak Celik Seni.

Persoalan demi persoalan akan timbul setiap kali wujudnye pertandingan berkaitan seni. Sebabnye keputusan yang harus di nilai sangat subjektif. Kadang kdang yang menari cam hantu pocong menang (bukan nak kutuk tarian dendrogyra yg menang tu k). Yang berlakon macam papan whiteboard boleh dapat pujian.Yang lg sedap bile yang menyanyi tu lari tempo sana sini. pitching out (agak2 sape ea kaka..erk). tone x kena malah lagi buruk bile lirik pon x hapal. hadoi2.. ni practice ke x ni adik2 oi!!Tetapi x kesah la kan. Ko da try terbaik kn dik.
Pada pandangan ak sebagai nox yg x berapa nak diva ni, Mak x kesah nyah.!
Yang penting smua orang telah mencuba mengeluarkn bakat2 yg telah tuhan berikan.


Tidak ketinggalan kali ni ak nk cerita r yg ak terlibat secara rapat dalam preparation family aku. Macam yg telah di ceritakan dlaam post seblum ni , Milli telah hantar Tarian Zapin, Teater Muzikal Puteri Gunung Ledang dan Nyanyian duet oleh PAPA n MaMa. Walaupon ak ni x la pandai pasal bab2 seni ni ak tetap bg sokongan sepanjang latihan sampai tiap2 malam tido kul 6. Papehal pon tentunya yg paling semngat aku tgk ialah Mak syahmi dan Dik Wan. Tq.


Tak lupe bile cerite pasal seni ni mesti ade dalam pale ak risau pasai kurg lelaki tulen. Yelah yg ade cume lelaki kurg jantan ni je yg nk join. Tetapi kali ni ak pelik sbb ramai la gak lelaki tulen yg nk join. tambah pulak tue ak tgk kemain suke menari memasing. Haha.. antaranya radzi, syamsul , zaquan n nasrul. Bgs r korg. Kire ni r antara lelaki tulen yg tinggal kt 4th ni. Yang laen maseh diragui.hehehe


So, utk x menyambung cerita aku kali ni ak nk bg korg 1 video persembahan teater muzikal puteri gunung ledang . dan akhirnya kami menang kategori persembahan bebas dengn menghantar persembahan tersebut.
Ok.. ni mesti ade org johor kan. To abg shukor n kaka ini plak tarian zapin millipora. Myb korg rase biase tp rasenye yg masuk ni byknye bukan org johor k. ak x sangka yg dorg leh menari sehebat ni.. Meletops.
~ Kepak.
~Kangkang
~Bontot
~aSAS n byk lgi steps..
Papepon selamat menari dik oi. ahhahaha
Dan yg las sekali ak nk ulas malam ni ialah nyanyian. hahah. rase malu plak nk ulas nyanyian org ni kan. Suara mak ni bukannye sedap pon. Tone deft plak tue. Tetapi camne pon ak rase dorg tetap bgs gak evnt yzd lari breach skit.haha. At least ko x lupe lirik zid..haha
~~~ Ak saje je menulis pasal benda seni malam ni. Ye la.. kalau di izinkan Allah ak akan bantu Naimamura that is menjadi Timbalan Pengarah FESENI 4th tahun ni..
So any comment I sedia je terima. Nak kutuk pon kutuk lah . Yg penting kite naekkan kembali
MARUAH SENI 4th Tahun ni.. I need your support. Bye2
* kalau ade r org bute seni tahun ni.. ak serang jer terus..ahahha

Saturday, August 1, 2009

Video MKB 1 & 2

video video

Hikayat Ceritera Minggu Keluarga Bestari 09 ( Millipora Version)










Walaupon rasenye dah lambat nak ulas pasal Minggu Keluarga Bestari 09 kali ni tapi aku tetap rasa nk bgtau jugak camne ak punye perasaan. So far. banyak kebaikan dari keburukannya. Mesti korang pelik kenapa mesti mention keburukannya kt sini. Actually saje jer. Ialah, mana ade perkara yg manusia buat boleh lari dari salah silap. Event seluruh kepakaran manusia digabungkan ia tetap tidak perfect di mata manusia. Inikan pulak di mata Allah.





Btw tahun ni is the 2nd time aku join minggu MKB ni aka minggu suai kenal antara senior dan junior. Dan tahun ni yang specialnye ialah ak senior tahun 3 aka senior final year. Actually, boleh kate ak ni senior tahun ke 4 la kalau ditambah tahun kt pasum dulu (time still kat 11th kolej @ KUAZ). Kalau nk di imbau kembali la. 1st year ak x aktif. Rasenye ak decide yg 1st year ialah tahun ak honeymoon kt 4th. Itupon pas ak jd penghulu dan tolak jawatan floor rep time tue. MKB time ak first year mmg boring. Sebabnye senior family ak x turun. Jeles tgk family laen ramai senior. Ape lg, family ak jadi bahan je r. Rase nk turun pon malas. Maka disebabkan tu tahun ni ak decide nk turun. ak nk bagi semangat dekat junior2 ak. Dan menambah penyebab kenapa ak dan 3rd years laen turun ialah sbb Aswad @ my roomate yg yg kjd pengarah. Yelar. kalau nk di ikutkan logik ak dah x payah turun program2 camni sbb tahun depan bukannye ak duduk kolej lg.





FYI.. tahun ni 4th ade 6 family. Milliphora, Eusmilia, Diploria, Acropora, Agaricia & Dendrogira. Semuanya nama karang2an. Temanye seteguh karang. Ak secara peribadi x setuju denagn nama ni. Suahnye nk sebut dik non. Camne nak buat cheers. Nak disalahkan AJK pon x boleh sbb ak tahu yg aswad dah cube sedaya upaya bg name terbaik. Tapi apekan daya. Kalau perempuan tu nyer idea..sape la boleh lawan. Org ckp kalau org cenggini layankan aje. hahaha.


Warna tema family ak tahun ni KUNING..bukan otak kuning ea.hehe. So, pada malam pertama berlakulah pemilihan papa dan mama. Papa n mama ni merangkap ketua family kami dan orgnye ialah PAPA YAZID@ my roomate dan MAMA DILA. Dua2 kiut miut orgnye.





Dan utk menolong dorg ni ade


~Abg Long Ijoe ~ Kak Long Fana (jaga sukan)


~ Abg Ngah Iwan ~Kak Ngah Lala (jaga seni )


~Abg Ude Arshad ~ Kak Ude Nor (jaga akademik)





huhuh.. semua ade name masing2 and FYI semua abg2 ni n kak ngah dak


1st year. K. Ude 2nd yer n K long 3rd year. Tjuannye nk cungkil bakat je. dan so far they are good.





jeng3.. Turut xleh lupe ialah jawatan yg dibuat sendiri oleh kitorang iaitu jawatan MAK TIRI dan jawatan ini disandang oleh


~Mak Syahmi (pemantau kalau2 ade nox bertumbuk atas gelanggang sukan)


~Mak Alep (pemantau tarian gelek)


~dan ak la.. Mak Esan (pemantau budak2 bajet pandai)





Maaka nak diteruskan lipur lara ini dengan cerita laen. Dengan semangat membara di dalam hati ak dengn yg laen telah memulakan persediaan perang. Ingat lg hari jumaat, sabtu, ahad lg kitorg dah berkumpul walau MKB x start lg. So malam pertama kitorg dah decide yg identiti kitorg ialah memondan beramai2 dan hantu jinkala. Antara cheers yg semua org 'gerun' ialah





~ mmmmmmm (sambil menggoyang2kn tangan ke atas) MAK VANGGA NOXXS!!


~tepuk2 getik.. tepuk2 getik... tepuk2 CHOIII!!!


~jinkaliwa jinkala jinkaliwa jinkala..hahahaha.





Coi sgt kenz.hahaha


Dan yg menambahkan seronoknye ialah semua ahli miillipora semangat. Mybe sbb tgk senior smgt kot.(eceh, ayat ni cam angkat bakul sendiri plak) Ape2 pon mmg miillipora yg plg semangat dalam semua family walaupon dicabar kuat oleh family laen terutamanya Eusmilia aka budak botoi.heheh. Ak mmg xleh lupe lg ialah tiap2 malam ak tido pukul 5-6 pg. Prepare itu ini. walaupon penat ak dan 'adik' 2 ku yg laen sanggup je bersengkang mata. dalam hati rase seronok sgt sbb tgk junior2 pon same2 berkorban.



Masuk hari seterusnya, millipora bertambah semangat. Teringat lg time master puji milli malam pertama. Uih.. tak tahu nk ckap la.hahaha. Tak lupe gak pengalaman2 buruk sepanjang MKB kali ini. Malam kedua ialah malam yg paling hangat. Ingt lg time malam tu lah aku naek hangin dengan ramai org. Masalah bermula sbb tetiba je malam tue ade taklimat HEP kononnye utk memberi maklumat pasal buku peraturan. Well.. macam biaselah. HEP terang ape yg 'salah' pada pandangan mereka. Bg ak ok klau dorg buat kerja dorg tue sewajarnya sahaja. Dah tue kerja dorg. Tp x sedap telinga juga bile dengar pegawai HEP tue kutuk dpn junior ckp senior2 korg ni byk yg 'jahat'. Aish.. sabor je la. Papehal pon ak bengang la sebab malam tu kitorg buat kerja sendiri2 je ngn senior laen. Jd x seronok rasenye.

Kes yg kedua plak bile naek tu family ak telah di sound oleh seorang 'PM' dengan kurang ajarnye. Ak @ Mak tiri ni bengang la gamaknye. Terus ak belasah mulut die sampai senyap.hahahaha.. Silap haribulan dek non.. Malam ni mak datang period..haha. Yg die g sound kekwat tu pehai kan. Dah x pasai kena sapu dengan mak.

Kes ketiga. ni mmg kasi hot badan je la. Ak dah cek dah kedatangan malam sebelumnye. 75%. Very bad sbb i rase family I ok je kedatangannye. I tanya la kat Aima. After all discussion aima setuju kate Milli dapat 78% n jatuh no 2 belakang Eus. Dan2 time diumumkan keputusan rsmi malam tu.. milli no 4. Ak pandang semua ahli2 milli cm x semangat. Haish.. ape sudah jd ni??? Mak ape lg terus la 'Serang " si Aima. Hurm..terdiam lg sekali.

N yg plg panas malam tu ialah kejadian yg x mahu disebut. Korg tahu la sendiri kot. Papehal pon I rase dah settle..huhuhu Agaricia..

Yg seronok skali.. cik jon pon kena gak sapu.huhu. Lgpon I dengan die dah lama tungggu point je.heheh Ak pon dah tak ingat ape lg pastu selain alep marah2 ajk ttg hal pembahagian kad. btw.. myb ade yg rase ape yg alep ckp tu kasar tp pada aku ade juga la benarnye ape yg ditegur tue. Ape2 pon no side perfect rite.



Next day, Mak perasan lah yg semua ajk takut2 je nk angkat muke. Alhamdulillah. ade perubahan. actually mlm tu senior2 ade plan nmk jumpe kak maza utk mintak penjelasan atas masalh berbangkit. Ak telah di amanahkn menjadi wakil millipora while family laen hantar Papa memasing. hr ni ak observe jer dulu. BTw, naseb bek semuanya bertukar. ape yg x puas hati semalam dan kelmarin telah diperbaiki. well done AJKs.!!



Malam ni @ rabu. Malam akademik. Ade pertandingn ulasan sukan, pengucapan umum dan debat kedai kak yah. Dub dab rasenye malamni. Yelah I yg pantau ape jd malam ni. ape2 jadi mak akan rse bersalah. Tp insyaAllah akademik ok. Mekasih buat abg n kakak ude n yg sanggup tolong mak tiri..

~Mama DIla ~~mmg lawak..juri pon puji..

~tok Mat (ore kelate ni..jd tok mak..haha) jd wakil dl ulasan sukan.

~Dik Zaquan wakil pengucapan umum. good try. ade senior puji suara ko dik.

~5 pahlawan.. (Mak syahmi, Mak ehsan, Dik Mimi. Dik radzi & Dik venu)

yg ni yg plg ak bangga sekali. Kite menang habis. Cam x bg peluang langsung kt

group laen. X dapat bye pon boleh jd juara. Meletops!



Eventhough malam akademik Milli x menang tp kite menang sorak. Menurut sumber2 dalaman milli kalah tipis je dari eusmillia. Mmmmm Mak Bngga nok.



Malam ni plak @ khmis. ade baca yasin n tahlil utk arwah nadia. (alfatihah).Ak malas nk naek cepat sgt sbb malam ni xde acara sgt . yg ade cume MENCARI MUTIARA YG HILANG jer. Task nye ialah mencari bahan2 yg ade dalam list diberi. Ape lagi.dalam masa yg diberi, maka bertebarlah selurh warga family2 ke serata pelusuk 4th. Gamat gile rasenye. Ade yg senang dapat ade yg imposssible je nk jumpe. Ade gak benda2 ngarut cam pendrive kingston 256 Mb. Aiyoyo.. pandai gile ajk suh cr menatang ni. Kalau ade pon sure2 ak x pakai.hehehe & saat2 yg plg gemuruh ialah time nk cek barang. Sekali lg. nama aku gak naek supaya jd saksi. Bukannye buruk sangka, tp sekadar nk pastikan xde yg tertinggal dalam list. Dub dab dub dab.. akhirnya pas semua dikira. Keputusan di umumkan. Yg kasi thrillnye ialah mc baca dr no 3 : diploria. no 2 : eusmillia.. time ni ak rase nak nages dah kot. Ak tgk belakang n nampak mulut si syahril n nabila dok sebut2 milli2 menang. Huih! Bior betul n jgn x betul. Ak tutup le mata time tuuu..N lastly diumumkan Ni 1 jatuh kepada Millipora!!!!!!! TIme ni ak rase semua dak milli menjerit2 cm sawan. haha. bile la plak anak2 ak ni ade sawan ni.?? Layan je la..haha



Hari jumaat.. hari plg ak tunggu. Malam seni. ade 3 persembahan. Malas nk ulas sbb kitorg rase semua bgs2 malam tu kecuali beberapa je x. jgn marah. Rase cam susah gile nk menang ni. Tp xpe tawakkal je. Make up dah kostum dah tinggal perform je persembahan spt

~ Tarian Zapin

~Teater Muzikal Puteri Gunung Ledang

~Duet lg Pantun Budi n Joget Angan x sudah. Oleh mama n papa.



Plg meletup rasenye teater musikal la kot.

~Dik Iwan, Mama, Kak Uda nor, Mak Tiri Esan jd penyanyi latar 7 syarat

~Mak Tiri syahmi, Lina n Papa yazid jd suara latar

~ Robsen (hang tuah), mak Alep ( Sultan Mahmud),Dik wan ( tun Mamat) n laen2..hehehe

sorry x ingt plak..



Btw nntikn masa utk ak upload movie tarian n teater k.

Ape2pon malam ni kitorg berjaya membuktikan yg 4th x kurang dengan bakat2 seninya.

Sekali lai.. MMMMMak Vangga Nox..



sekarang sudah hampirnya penamat ceritera ini. walau ape pon keputusannye kami redha walau x jd family terbaik. Cukup kot menjadi terbaik pada diri sendiri. Buat AJK2 yg pernah di marah ak mintak maaf ye. sesnugguhnya ak marah tu bukan sbb mak benci korg tp sbb mahu semua org belajar terbaik dalam setiap yg dibuatnye. Dan x lupe buat semua anak2 and adik2 milliphora "Hope The Ukhwah Last Forever".



~mengikut sumber dalaman milli cume beza 6 mata je belakang eusmillia sedangkan family no 3 beza lebih 150 markah dengan milli.
~ sedang tunggu masa utk upload cerita2 lain pasal millipora after this.

~ x lupe bbq next week 6 ogos yeah..