Monday, February 22, 2010

Energy for the futureKite semua selalu dengar mengenai tenaga alternatif this lately. Semua suratkhabar, blog, free web journal mengulas mengenai isu ini. So dari pembacaan ini ramai dah sedar sejauh mana pentingnya kita mencari sumber tenaga alternatif untuk anak cucu kita.

Dalam sedar x sedar kat sekolah dulu pon kite ade belajar pasal tenaga ni. Ingat lagi kot time aku darjah 4 ke darjah 5 cikgu terangkan kite energy ade yg x boleh diperbaharui dan boleh diperbaharui. Sebabnya ade sesetengahnya yang mengambil masa terlalu lama untuk dibuat contohnya minyak. Minyak paling muda pon umor juta2 tahun dan berkualiti rendah.

Maka timbul la idea nk cari sumber baru mcm buat empangan hidroelektrik. Cakap memang mudah tapi hakikatnya sangat payah. Untuk membuat satu empangan kita kena belanja billlion2 punyer. Lagi satu hal sbb kite kena cari tempat yang seswai. Dulu aku igt empangan boleh buat ke memane je asalkan kt gunung n ade sungai. Sbebnarnya tidak. Kena kaji geologi kawasan tulah.. kesan alam sekitar dan sebagainya yang terpaksa kita korbankan.

Skrg ni banyak kumpulan saintis yng sedang berusaha mencari tenaga baru. Ak suke untuk berkongsi mengenai penemuan terbaru oleh sekumpulan saintis di US. Dorang ni menjumpai teknik menukarkan bahan makanan terbuang jadi glukosa dan kemudian ditukar menjadi bahan bakar ethanol. Contoh simple ialah dorg tukar kulit limau yg kite makan tu laa. Dorang akan campurkan cocktail @ campuran beberapa jenis enzim kepada kulit limau tu tadi untuk menjadikan kulit limau tu jadi glokosa @ gula. Untuk pengetahuan semua, kaedah ini masih dalam peringkat kajian dan dijangka memberi kesan yang positif.


KOrang ingat x setahun lepas ade krisis makanan? Itu semua berlaku sebab semua syarikat peladangan antarabangsa berebut tukar ladang pertanian dorang yng berteraskan makanan kepada ladang penghasilan bahan bakar biodiesel atau bahan bakar ethanol. Cuba bayangkan semua bahan makanan ditukar jadi bahan bakar , kite semua nk makan ape lah kan? Mybe teknik ini akan membantu.

teringat aku pernah terlihat jangkaan mengenai simpanan minyak di malaysia yang ditampal dekat bilik bacaan student master hari tu. Jangkaannya ialah Malaysia masih mempunyai sekita 10 tahun je lg simpanan minyak. So lps spoloh tahun nnti susah la kite dah xde minyak dan berharap minyak org laen. Harap2 student2 geologi cam aku ni dapatlah mencari sumber minyak yang baru memandangkan teknologi2 biodoesel dan ethanol tu masih lagi belom establish.

Sekadar perkongsian korang boleh baca article ni http://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100218090814.htm. Memang menarik.

No comments: